Sicilia, 3/3

Her kommer tredje og siste del i serien fra sicilia.
(Del 1 finner du HER og del 2 HER )


Etter at vi hadde besøkt Etna på østsiden satte vi kursen vestover.
Øya er ikke så stor, så kjører man i ett bruker man ca 4- 4 1/2 time fra Taormina til Marsala. (Tvers over)

Nydelig landskap å se mens vi kjørte, her ser vi Etna i bakgrunnen, konstant inne i en sky av damp.

Det enkle er ofte det beste!
Vi stoppet derfor innom et supermarked og kjøpe olivenbrød, tomat, mozerella, tapenade og oliven, og lunsjet i bilen. Mmmm!

Vårt mål denne dagen var Marsala, men på veien stoppet vi innom Agrigento.
Det er et av mange arkeologiske områder på Sicilia.

Valle dei templi (Templenes dal) står på UNESCOs verdensarvliste. Her finnes flere velbevarte greske templer. Området er kjempestort, og denne dagen var det hetebølge, så det ble litt i varmeste laget, men vi fikk da kikket oss litt rundt for det.

Marsala

I Marsala bodde vi på et supert B&B, det beste på hele turen.
Det het il profumo del sale B&B (Duften av salt), og hjemmesiden finner du HER .
Vi hadde rom der du ser det ovale skiltet.

Stedet lå supersentralt, midt i sentrum. Bilen parkerte i i en gate litt lenger opp. Ofte kan det lønne seg å spørre der man skal bo hvor man kan parkere, vi sparte mye penger og stress på det! (De vet ofte om gratis plasser i nærheten istedenfor dyre turistparkeringer.)

Stedet hadde kun 3-4 rom, og dama som eide det var veldig hyggelig. Hun lagde hjemmelaget frokost til oss hver dag: Nybakte brød med lavendel og nylaget syltetøy med spennende smaker. Anbefales!

På verandaen vår kunne vi forsyne oss med markjordbær i hengepotter.



Marsala skulle vise seg å bli en av favorittbyene våre på Sicilia.
Det er en rolig, ren og vakker by. Den ligger kun 20 minutter fra Trapani.
Byen er øyas vinhovedstad, så det er i dette området de fleste vingårdene ligger.

Gamlekara på torget.

"Mafiahatter" får du overalt!

Sicilia er verdenskjent for Marsalavin. Det er en søt dessertvin, litt sterkere enn vanlig. Vi hadde på forhånd booket vinsmaking og tur på Florio, det er den største vingården i området.

Vi fikk en privat guidet tur, og det var veldig interessant. Her var det ikke mange turister, vi hadde området nesten helt for oss selv!

Gammel vin, fra 1944.

Etter turen rundt i vinkjelleren fikk vi smake på godsakene.


Jeg er ikke kjempeglad i dessertvin, men dette var ikke så verst, smakte litt som mildt cognac egentlig. ("Jentecognac?!")

I gamledager solgte man Marsalavin som medisin.
Hadde barna vondt i halsen og problemer med å sove? Et par skjeer Marsala gjør susen!
En pasient som har vondt i armen etter forstuelse? Et lite glass Marsala fikser det!

Man brukte Marsala i store mengder på sykehusene, derfor står det "Hospital size" på denne gamle flasken:-)

Vi besøkte i tillegg en annen vinkjeller, Donna Fugata, og smakte på "vanlig" vin. Vanligvis må man booke på forhånd, men kan prøve å droppe inn og se om de har tid også. (Det finnes ikke mange engelskspråkelig guider.)

Etter noen dager i Marsala kjørte vi videre til siste stopp før hjemreise.
Trapani

Så var vi tilbake der vi startet!
Vi hadde noen dager i Trapani før vi skulle fly hjem.
Hotellet vi bodde på anbefales, det heter Hotel Vittoria. (Hotellet finner du HER )

Det lå veldig sentralt, og rett ved stranda.
Dessuten var standarden bra, hotellfrokosten det beste vi så på Sicilia, og man fikk gratis sjampis på rommet!

Dette var utsikten fra rommet vårt, på høyden ser du byen Erice. Den ble til først, men man trengte en havn, og dermed ble Trapani til.

Trapani var en litt kjedelig by, ihvertfall sammenlignet med mange av de andre byene vi hadde besøkt.
Stille og rolig, og ikke mange spennende restauranter og butikker.

En av de mange kirkene.

Bystranda.

Skal du på en kjapp ukestur eller weekend til Sicilia og flyr til Trapani, så anbefaler jeg å kombinere byen med enten Marsala eller San vito lo capo. Da får du sett flere sider.


Litt utenfor byen finner du saltområdene. Her blir det produsert salt i store mengder.

Erice

På toppen av et fjell ligger Erice. Det er en liten, sjarmerende by med trange, brostensbelagte gater.
Man kan ta taubane opp, den ligger en ca 20-minutters busstur unna sentrum.
Man kan også kjøre.

Erice viste seg å være mye mer spennende enn Trapani.
Siden byen ligger på en høyde, er det konstant tåke der, fjellet ligger innhyllet i skyer nesten hele tiden.
Det er derfor en del kaldere der oppe, så ta med klær!

Nydelig utsikt, og rart å tenke på at langt der nede er det sol og 35 grader!

Mange hadde ikke tatt med ekstra klær og brukte håndklær for å varme seg litt.

Det konstante skylaget legger en litt mystisk stemning over byen.



Keramikk er det store på Sicilia, overalt finner man nydelige, håndlagede ting.
Man har selvsagt lyst til å ta med mye hjem, men når man fly Ryanair som er kjempestrenge på overvekt, så må man bare prøve å la være:-)

Nydelige, rustikke fliser.

Mange av gatene på Erice er så trange at det bare går en person i bredden!

Og med det var vårt Sicilia-eventyr slutt!
Arrivederci!

*-* Jeanette Bækkevold *-*



Kommentarer

  1. For et eventyr!!
    Og ja, det enkle er ofte det beste, men jeg er imponert over at dere hadde med det snertene serviset - det var nå prikken over i èn!
    Igjen gjør bildene dine det hele til en fantastisk opplevelse!! Og de keramiske flisene *dååån* det hadde kostet å styre unna de!!!
    Tusen takk for reisebrevene - frydfullt moro!!
    Ønsker deg en herlig helg!
    Klem Lokki

    SvarSlett
  2. Kjempefin ferierapport! Der har du absolutt stoff nok til en reisereportasje fra Sicilia.

    SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Å flytte et syrintre

Glutenfri kyllingpai

Give away!